«Дітеріхс Михайло Михайлович 

лікар-новатор, талановитий xiрург,

доктор медицини, професор»:

до 150-ти річчя від дня народження

 

Дітеріхс Михайло Михайлович (10.11.1871 – 12.01.1941) – лікар-хірург, доктор медицини (1901), ординарний професор (1912), завідувач кафедри загальної хірургічної патології Імператорського Університету Св. Володимира(1912-1919), Заслужений діяч науки РСФСР (1940), першим застосував геліотерапію для лікування кісткового туберкульозу. Учень М. О. Вельямінова.

Народився в Херсонській губернії у дворянській родині. Початкову освіту здобув у 1-й Рiшельєвській гімназії. У 1898 р. закінчив Воєнно-медичну академію. Перебуваючи на посадах ординатора, потім асистента, підвищував кваліфікацію в клініці М. О. Вельямінова. Захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медицини на тему «Так называемый древовидный жировик суставов». Працював у хірургічному відділенні Максиміліановської лікарні Червоного Хреста та в Петербурзькому Дворцовому госпіталі. З лютого по грудень 1904 р. брав участь у Російсько-японській війні, був головним лікарем Кауфманівського госпіталю. Після війни працював понадштатним ординатором Одеської міської лікарні. У 1907 р. обраний на посаду приват-доцента кафедри оперативної хірургії Імператорського Новоросiйського університету.

У грудні 1909 р. переїхав до Києва. де працював у Кирилівській губернській земській лікарні. Того самого року, на прохання М. М. Дiтерiхса, медичний факультет Університету Св. Володимира надав йому можливість читати приват-доцентський курс клінічної хірургії на кафедрі факультетської хірургії професора Л. О. Малиновського. У 1911 р. як досвідчений хірург М. М. Дiтерiхс лікував П. А. Столипіна, смертельно пораненого есером Багровим. Одержавши в 1912 р. посаду завідувача кафедри загальної хірургічної патології, професор М. М. Дітеріхс став однією з визначних особистостей медичного факультету Університету. Організував студентський хірургічний гурток, у якому починали своє становлення майбутні хірурги І. М. Іщенко, М. І. Коломійченко, О. Я. Шефтель та ін.

З початком Першої світової війни (1914) серед видатних хірургів – М. М. Волковича, О. Д. Павловського, які працювали у воєнних госпіталях, був і М. М. Дітеріхс. За матеріалами війни ним опубліковано ряд цінних робіт із воєнно-польової хірургії. За його редакцією та співавторством видано в 1938 р. книгу «Военно-полевая хирургия врача войскового района». Він сконструював шину для тимчасової іммобiлiзацiї кінцівок при переломах стегна (транспортна шина Дiтеріхca), яка широко використовувалася під час Другої світової війни.

Після закінчення своєї діяльності (1919) в Університеті Св. Володимира М. М. Дiтерiхс керував послідовно кафедрами хірургії медичних інститутів Сімферополя та Краснодара, працював завідувачем хірургічного відділення Інституту туберкульозу м. Ялти. у 1929 р. призначений хірургом-консультантом Головного воєнного госпіталю та одночасно працював завідувачем відділу медичної бібліографії бібліотеки ім. Леніна в Москві. 3 1934 р. й до останніх днів обіймав посаду завідувача кафедри загальної хірургії 3-го Московського медичного інституту.

Автор близько 130 наукових праць, зокрема, 6 монографій, присвячених питанням клінічної воєнно-польової та загальної хірургії, історії медицини. Найважливіші праці присвячені головній темі його хірургічної діяльності – артрології. У роботах узагальнено багаторічний досвід, розроблено класифікацію захворювань суглобів. Низка наукових праць присвячені новим для того часу проблемам хірургії туберкульозу. Як талановитий педагог та досвідчений хірург, М. М. Дiтepixс написав ряд психолого-педагогічних нарисів. Серед відомих – «Душа хирурга» та праці з історії медицини – біографії Амбруаза Паре, Лістера, Альбаррана.

Почесний голова декількох хірургічних, фізико-медичних товариств (у Краснодарі, Криму, Москві). Член-кореспондент комісії Академії наук з історії знань. 

До ювілейної дати від дня народження Михайла Михайловича  Дітеріхса працівники Бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця підготували викладку наукових робіт видатного лікаря-хірурга та публікації про нього. Виставка експонується в Бібліотеці (стоматологічний корпус, бібліотека, 1-й поверх).

листопад 2021 року.

 

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua