З днем фармацевтичного працівника України

 

Третя субота вересня (цього року 18 вересня) – день, який в Україні асоціюється з професійним святом співробітників фармакології.

Згідно з Указом Президента України від 7 вересня 1999 року № 1128/99, щорічно в третю суботу вересня відзначають День фармацевтичного працівника. Проте це не єдине свято працівників фармацевтичній галузі. 2009 року Рада Міжнародної фармацевтичної федерації на Всесвітньому конгресі фармації та фармацевтичної науки (World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences) у Стамбулі, Туреччина, проголосувала за відзначення 25 вересня Всесвітнім днем фармацевта (World Pharmacist's Day). Вибір припав на 25 вересня через те, що в цей день в 1912 році була заснована FIP – Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation).

Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation – FIP) є ​​глобальною федерацією національних асоціацій фармацевтів і фармацевтичних науковців, а також єдиним офіційним представником – партнером фармацевтичного професійного співтовариства у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ). За допомогою 140 організацій - членів FIP представляє інтереси понад 4 млн фармацевтів-практиків і фармацевтичних науковців з усього світу.

Цьому сприяло прагнення привернути увагу суспільства до аптек та висвітлити переваги, які вони пропонують для здоров'я населення.

На сьогодні у фармацевтичній галузі України працюють понад 350 тисяч фармацевтів. Всі вони святкують День фармацевта з розумінням того, що їхня робота є вкрай важливою для людей. Адже саме завдяки фармацевтам країна забезпечена усіма необхідними лікарськими препаратами.

За офіційними даними, в Україні функціонує близько 10 тисяч аптек, більше 5 тисяч аптечних пунктів і понад 6 тисяч аптечних кіосків.

Тож день фармацевта в Україні відзначають співробітники 5000 фармацевтичних організацій.

Цікаво, що першу аптеку на території сучасної України було відкрито:

  • у Львові – 1270 року;
  •  у Києві – 1715-го;
  •  у Харкові – 1778-го.

В інституційному репозитарії представлено понад 300 робіт науково-педагогічних працівників фармацевтичного факультету.

Навчальна, методична та наукова література детально представлена в електронному каталозі бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця. 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua