До 180-річчя НМУ імені О. О. Богомольця 

«Пучківський Олександр Митрофанович – 

засновник кафедри оториноларингології 

Київського медичного інституту»: 

до 140 – річчя від дня народження.

 

Пучківський Олександр Митрофанович (1881–1942), український отоларинголог, доктор медицини (1911), професор (1920), перший професор з оториноларингології Одеського і Київського медичних інститутів, засновник і перший керівник кафедри оториноларингології Київського медичного інституту (1921-1937) народився 30 червня 1881 року. У 1905 році закінчив Петербургську Військово-медичну академію, а дещо раніше – Петербургський Археологічний інститут. По закінченні академії О. М. Пучківський був направлений на роботу у вушне відділенння Московського військового шпиталю. В 1907–1911 рр. завідував вушними відділеннями 7-го Вільного Харбинского шпиталю, Смоленского лазарету та Владикавказського військового госпиталю. В 1911 р. Олександр Митрофанович Пучківський захистив докторську дисертацію. В 1918 р. його обрали на посаду головного лікаря Одеського клінічного військового шпиталю, потім асистентом Одеських жіночих курсів. За ініціативи О. М. Пучківського була організована перша в Одесі ЛОР-клініка. З 1920 р. він професор ЛОР-кафедри Одеського медичного інституту. У 1921 році О. М. Пучківський переходить на роботу до Київського медичного інституту, де очолює кафедру ЛОР-хвороб. Олександр Митрофанович Пучківський очолив ЛОР-кафедру та клініку Київського медичного інституту вже будучи доктором медичних наук, професором, визнаним вченим-отоларингологом. Перу Олександра Митрофановича належить понад 100 наукових робіт із різних проблем оториноларингології. О. М. Пучківський започаткував планове викладання хвороб вуха, горла і носа як самостійної клінічної дисципліни, а також підготовку кадрів і науково-дослідницьку діяльність із оториноларингології в Київському медичному інституті. О. М. Пучківський був одним із провідних дослідників склероми, яка на той час була ендемічним захворюванням у деяких областях України.

В 1937 році Олександр Митрофанович був незаконно репресований за сфабрикованою справою Спілки визволення України і розстріляний. Похований Олександр Митрофанович на Лук’янівському кладовищі міста Києва в загальній могилі репресованих. У 1957 р. Пучківського Олександра Митофановича посмертно реабілітували.

До ювілейної дати народження вченого працівники Бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця підготували інформаційну полицю, на якій представлено матеріали, що розповідають про життєвий, науковий та творчий шлях вченого.

 

                                               

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua